looloosworld

looloosworld

субота, 22. новембар 2014.

OUTOFBLUE

Nakon dužeg vremena - maternji!

Neka ovo bude specijalno (vanredno) izdanje KpopČetvrtka!
Dobrodošli u KpopSubotu :)

(jer ove pesme ne mogu da čekaju...)


GD i Taeyang - GoodBoy
Kako to obično biva - pesma mi se nije dopala na prvo slušanje. Tačnije, očekivala sam nešto više, drugačije...Ipak su to njih dvojica, a ono...obična pesma!
Medjutim...
Kako vreme prolazi, sve mi se više svidja. Sada je dovoljno da čujem prve taktove, i već se potpuno prepustim ritmu, počnem da dominiram stejdžom(čitaj:soba) i ludački se izdjuskam...(ako ste me zamislili kako nekontrolisano skakućem glumeći gdijev i taeyangov sveg - e upravo tako i izgledam... i nije me blam!) :)

Pa da počnemo - Čitava stvar mi je u senci činjenice da je reč o nekom YT projektu (vidi se na početku da je pesma označena kao deo YT muzičkog momenta za 2015), zbog čega mislim da, iako je u stilu ove dvojice pevača, ipak negde prilagodjena komercijalnim kriterijumima - učinjena privlačnom širem auditorijumu(masama), kako muzički, tako i vizuelno... u čemu nema ništa loše (da se razumemo). Možda su njih dvojica morali malo da kontrolišu/smire svoje energije, u korist zahteva tržišta, i to je u redu. Drago mi je da su dobili priliku da saradjuju sa yt-om.

Iako nisam muzički stručnjak - mogu da osetim kada je pesma jedna celina (ima odredjeni uvod, suptilan prelaz, vrhunac i repeticiju, koja je čini skladnom). 'Good boy' je definitivno jedna od tih pesama. Sve vreme vam zadržava pažnju. Jednostavno, nije dosadna. Tome, naravno, doprinosi muzika - korišćeni instrumenti, semplovi, razne mužičko-produkcijske cake dopadljive uhu, ali i vokali. Svima je poznato da GD i Taeyang imaju jedinstvene glasove, pa čak i stilove interpretacije, a ovde je postignuta optimalna podela deonica, teksta - zadataka... GD zagreva atmosferu tako što pevuši početne stihove, a onda kreće da repuje, kao što mu i dolikuje...Taeyang preuzima - peva, ubrzava, i stižemo do refrena, koji je, ništa drugo do - klimaks od par reči - I am a good boy....dalje muzika čini svoje (o propratnom plesu, malo kasnije)...Ponavljanje... A onda Taeyang peva uvodni deo (isto, ali drugačije - nije vam dosadno)...Zatim i on malo repuje...Sledi deo gde mu autotjunom obradjuju savršeno sposoban vokal da izvede istu stvar bez obrade....ali dobro, sve za mas-uši!
Tekst je ništa novo, manje-više ponavljanje fraza za podizanje atmosfere, uz jasno, i opravdano(!) hvalisanje - tipično za hiphop, a posebno superstarove poput njih. Jer, hipotetički - da se zadesite u klubu, u koji na teatralan način upadaju GD i Taeyang, bilo kao posetioci, ili MC-ijevi, atmosfera bi bila ista kao u ovom spotu, ne sumnjajte...uz sve propratne vizuelne efekte...
Kada smo kod vizuelnih efekata - andergraund klub, skoro privilegovani pristup istom (...jer, prodjoše oni kroz 'frizerski salon' (:)))), dok su stigli do njega), a tamo ludilo - nema čega nema - gas maske, pištolji, lizalice, skejtovi, mnooooogooo neonskih svetala i drugih stvarčica, koje svetle u mraku i....meni omiljeni - Baloooooniiiii!!! Ima li išta bolje što vrišti - ZABAVA I LUDILO - od balončićaaa....Volim! Ona kupola-instalacija iznad njihovih glava (na koju su se neki čak i penjali), koja zasvetli, pa se ugasi, na odredjenim delovima (čime se pojačava dinamičnost videa) je pun pogodak. 
Stajlinzi - Svako je svom stilu ostao veran. Taeyang je uspeo da kroz ceo video bude obučen, minimalno, ali bar nije bez majice. GD me onim kaputima  uvek podseti na olovnog vojnika(još od 'Lollipop'-a) (mozda(sigurno) je stvar i stavu i držanju..). Veći sam fan Taeyangove mokrakosafrizure, od Gd-jevih špagetica-pletenica, ali ne smeta mi ni jedno, ni drugo. Oni rade šta oni hoće - i imaju sva prava na to. Lukin flaj, no meta vat.
Aksesoari na sve strane, šareno i psihodelično al d vej - daju osećaj potpune slobode, raznolikosti u individualnosti, različitosti uopšte - sa jednim jedinim planom - zabaviti se.
Koreografija je jednostavna - te je svima (denserima) lako da se priključe ovoj dvojici u 'osvajanju plesnog podijuma'. 'La la la la la' delovi i G.DragAnovo vrištanje 'Auw' - održavaju ushićenost pesmom od početka do kraja. Kadrovi u autu, i sedenje za kompom iz budućnosti - nepotrebno...ipak, efektno.
Sve u svemu - Kreativno. Potencijalno - muzika koju će vam DJ puštati u klubu. Sims ledžit.





Mislite da je gotovo...?
Varate se!

Sledi pesma koja preti da zaseni (što se mene tiče, već je zasenila) GD i Taeyangovu kolaboraciju. Govorimo o totalno drugačijem pristupu muzici i njenoj svrsi.

Još jedan kolaborativni projekat. Od momenta kada je najavljen, znala(!!!) sam da će biti NEŠTO MNOGO DOBRO! Nisam pogrešila. I nisu me razočarali. 

Odakle početiiiiii???
HyoRin (ja lupim tvrdo R uvek, iako neki izgovaraju sa L - HyoLin) je jedan od meni najomiljenijih ženskih vokala u kpop-u. Kada bih imala bar mrvicu njenog talenta TT....
Od nje uvek očekujte njen maksimum (čak i kada promoviše pesme od Sistar, u kojima, uglavnom - kako i sama ona kaže - ne dobija potpunu slobodu da peva kako/šta hoće).
JooYoung je mladi, talentovani, što bi rekli - anderrejted umetnik, kolega preslatke Hyorin iz Starship Ent-a. Pomenula sam ga u jednom od delova posta 'SoloArtistKEditon', pa ko je čitao - vama je već poznat. Imao je par pesama, čak i album, koji nije prošao zapaženo, pa su čelnici Starship-a odlučili da ga poguraju ovim duetom sa najboljim im ženskim vokalom u kompaniji (iako Soyou ima prelep, doduše, sličan glas i talenat, kao i H.)
Tekst na engleskom jeziku je dostupan u videu, tako da taj deo ne moram posebno da komentarišem - osim što moram da kažem da ga OBOŽAVAM! 
Neverovatna veština oba vokala da interpretacijom prenesu emociju, sve teškoće i probleme, sa kojima se likovi iz priče susreću.
Muzički posmatrano - nešto izmedju balade i gruvi ekspresivne spore plesne pesme (ovaj izraz ne postoji, znam). Klavir je tu da bude tužna, a ostali instrumenti - da pesma ne bude dosadna. Kao što je slučaj sa prethodnom, i ovaj aranžman je skladna celina (sa malim (kratkim) iskorakom - rep delom, o čemu malo kasnije).
Koreografija ima svoje dobre elemente - npr. brisanje tragova jedno drugog sa usana, dodirivanje, ali uvek na nekoj distanci - simboličan prikaz njihove veze (ona podvlači u tekstu, kao poslednji komentar na sve - uvek je bilo tako!).
Sa druge strane, imamo taj 'neplesni' deo videa - ako postoji neko ko je mogao da zaključi iz priloženog, o čemu se tu radi - neka digne dva prsta, i ako je moguće, prosvetli nas ostale, koji nagadjamo da je reč o sledećem...
Bili su u srećnoj vezi (oni delovi kao sećanja, kada su oboje nasmejani), raskinuli su, ali i dalje misle jedno na drugo. Ok, to razumem. Pometnju unosi prezgodni barmen (za koga nedavno saznah da je japanski glumac, po imenu Takuya, član grupe Cross Gene; prvi put se susretoh sa njim,i mogu samo da kažem - ko je ovaj čovek, zašto je ovako lep, i ko je to njemu omogućio? (Vojkankvot)). On je tu, jelte, svestan činjenice da su ovo dvoje ranije dolazili zajedno u taj bar, a sada odvojeno (iako uvek gledaju na stranu ovog drugog, možda nadajući se da će se on/a pojaviti...možda zato i nastavljaju da dolaze..da bi se sreli, jer još uvek imaju osećanja jedno prema drugom....ma nemam pojma). Ali... barmen joj se smeška, pa onda imamo one kadrove kada su H. i T. u vezi, što može biti 'potencijlno buduća veza'...ALI...ALI vidimo da ona u tim kadrovima NIJE srećna!). Znači...Jao. Poenta je, dozvolite da zaključim, tvrdoglavi su oboje. A sa druge strane, ako stvari ne idu, ne idu. Ne vredi siliti ljubav.
Fijuuu, ovaj deo sa spotom je bio komplikovan! 
Što se tiče stajlinga - kontam da je moglo bolje... Ali ne marim....



Sada kada ste preslušali pesmu/odgledali spot, vratite se na 2:15 i slušajte pažljivo do 2:35....Čitavih 20 sekundi je dobio IRON (Ajon - kako izgovaraju Korejci njegovo ime) da vam ukrade srca. Ne sećam se da li sam njega pominjala ranije....Nije bilo prilike, čini mi se, jer nikako da izbaci nešto novo...
Ali evo sada, dovoljno je ovih par sekundi, da se za njih uhvatim, i kažem vam koju o njemu - Učestvovao u/čak je bio u i finalu, survajval programa Show Me The Money 3 (svojevrstan hiphop muzički rijaliti šou, u kome se takmiče neafirmisani (mada...bilo je izuzetaka) reperi. Tamo ga zapazih...Navijah da pobedi, ali ništa.
Interesantno je i to da je bio u originalnoj postavci (sadašnje grupe) BTS, koja je, u stvari, trebala biti duo, koji bi činili Iron i sadašnji lider grupe BTS -Rapmon. Nisu poznati razlozi zašto to nije postala stvarnost. Sada postoje spekulacije da će debitovati kao član neke druge grupe, pod imenom neke druge kompanije...Ali... ko zna. Ostaje da vidimo. Nesporno je talentovan (ajde, dobro, i afjjfkjhfhslfahahfs simpatičan, kad već insistira(M)te...). Medjutim, nemate priliku da ga vidite u ovom spotu... Što je po meni GREŠKA, LJUDI, GREŠKAA. 
Do sada se pojavljivao u lajv nastupima, zajedno sa Hyorin i JooYoungom, nadam se da će nastaviti tako...20 sekundi - 20 sekundi...Men' dosta!
Ako insistira(M)te...evo foto... (Ljude ne treba ceniti prema fizičkom izgledu, ovo je samo da vidite kako izgleda u tih 20 sekundi slave)
stvorenje
Ako vas interesuje kako izgleda u lajv nastupu: Iron 'Erase' live perf (2:15 - 2:35)
Takodje, ako baš insistira(M)te da vidite jedan od njegovih solo nastupa...Evo linka: Iron - Dokki

Hyorin i JooYoung duet - 10 od 10! Vrsta muzike u kojoj najviše uživam - Ona koju osetim.


(I'm sorry guys...This post is too long... I have no time to write it in English)
SO SORRYYYYY!!!
Spread love, Loolooboos!

Нема коментара:

Постави коментар